Verotus on keskeinen osa yrityksen toimintaa. Käytännössä jokaisen yrityksen, joka tuottaa tulosta, tulee maksaa veroja. Tämä prosessi alkaa useimmiten ennakkoveron laskemisesta. Käydään läpi, miten ennakkovero lasketaan ja mitä se tarkoittaa yrityksen verotuksen kannalta.
Ennakkoveron määrittely ja laskeminen
Ennakkovero on veromuoto, joka maksetaan etukäteen tulosta, jonka yritys saa elinkeinotoiminnasta, maataloudesta tai muusta tulonhankkimistoiminnasta. Ennakkovero voi perustua esimerkiksi omaisuuden vuokraamisesta tai myynnistä saatuun tuloon.
Ennakkoveron määrä perustuu yleensä yrityksen viimeksi päättyneen verotuksen perusteella. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ennakkoveron määrä on yleensä prosenttiosuus yrityksen aiemman vuoden tuloksesta. Uuden yrityksen kohdalla, kun aiempaa verotusta ei ole, ennakkoveron määrä perustuu yrittäjän omaan arvioon tulevasta verotettavasta tulosta.
On tärkeää muistaa seurata yrityksen tulosta vuoden aikana ja korjata tarvittaessa arviota verotettavasta tulosta. Jos tulos poikkeaa arviosta, ennakkoveron määrään voi hakea muutosta OmaVerossa.
Ennakkoveron hakeminen ja maksaminen
Ennakkoveroa haetaan OmaVerossa, ja siellä voi myös tehdä muutoksia ennakkoveroon tai hakea sen poistoa aina verotuksen päättymiseen asti. Kun hakemus on tehty, yrittäjä saa ennakkoverosta päätöksen, joka sisältää maksuohjeet.
Maksuohjeissa annetaan tiedot maksuerien määristä ja eräpäivistä. Ennakkoveron eräpäivä on kuukauden 23. päivä. Jos eräpäivä on lauantai tai pyhäpäivä, päivä siirtyy seuraavaksi arkipäiväksi. Maksuerät määräytyvät ennakkoveron määrän mukaan.
Ennakkoveron viivästyminen ja oikean määrän arviointi
Jos ennakkovero maksetaan myöhässä, yrittäjä joutuu maksamaan viivästyskorkoa. Viivästysseuraamusten lisäksi on tärkeää huomata, että ennakkoveron määrää tulisi arvioida mahdollisimman tarkasti, jotta verotus olisi oikeudenmukaista.
Ennakkoveron määrän arviointiin liittyy useita tekijöitä. Yrityksen tulosta arvioitaessa on otettava huomioon sekä liikevaihto että yritystoiminnan kulut. Yrityksen myynnillä tarkoitetaan sitä koko pottia, jonka laskutat asiakkailtasi. Liikevaihto taas on myynnin summa, josta on vähennetty arvonlisävero. Tulos taas on liikevaihto, josta on vielä vähennetty yritystoiminnan kulut – esimerkiksi liiketilan vuokrat, toimistotarvikkeet ja vakuutukset.
On suositeltavaa tehdä ennakkoveron laskenta alakanttiin, jos olet epävarma tuloistasi, jotta vältät rahan jumittumisen verottajalle, jos tulos jääkin arvioitua pienemmäksi.
Miten korjata ennakkoveron määrää?
On mahdollista, että yrityksen toiminnan aikana ennakkoveron määrää tarvitsee korjata. Jos esimerkiksi huomaat, että tulot poikkeavat arviosta, sinun kannattaa hakea muutosta ennakkoveroon. Muutoksen voi hakea useamman kerran vuodessa. Tämä on erityisen tärkeää, jos ennakkovero on määrätty liian suureksi – ei kannata jättää veroa maksamatta tai maksaa sitä vähemmän kuin sitä on ennakkoveropäätöksessä määrätty.
Ennakkoveron maksuohjeet
Kun olet hakenut ennakkoveroa ja saanut päätöksen, saat myös tiedot maksuerien määristä, eräpäivistä sekä maksuohjeet. Maksuohjeet ja päätös toimitetaan yleensä sähköisesti OmaVero -palvelun kautta, mutta jos olet toiminimiyrittäjä, voit saada tiedot myös postitse. Jos et ole saanut uutta päätöstä eräpäivään mennessä, sinun tulee maksaa ennakkovero aiemman päätöksen mukaisesti. Ennakkoveron voi maksaa myös OmaVerossa, jossa tarvittavat maksutiedot ovat valmiina maksupohjassa.
Mitä tapahtuu, jos maksat veron myöhässä?
On tärkeää maksaa ennakkoverot ajallaan, sillä myöhässä maksetuista veroista peritään viivästyskorkoa. Mikäli maksat veroa myöhässä, sinun tulee maksaa myös viivästyskorkoa, jonka määrä on 7 % vuodesta 2022 alkaen. Lisäksi saat verohallinnolta maksumuistutuksen. Jos veroja ei makseta muistutuksenkaan jälkeen, verohallinto siirtää maksamattomat verot ulosottovirastolle.
Miten ennakkoveron määrä arvioidaan?
Ennakkoveroja hakiessa sinun tulee arvioida, kuinka paljon yrityksesi tuottaa rahaa vuoden aikana. Tämä tulos eroaa liikevaihdosta ja myynnistä siten, että tulos on liikevaihto, josta on vähennetty yritystoiminnan kulut. Kulut voivat olla esimerkiksi liiketilan vuokrat, toimistotarvikkeet ja vakuutukset.
Ensimmäisen vuoden tuloksen arviointi voi olla haastavaa, mutta seuraavina vuosina voit arvioida tulosta edellisen vuoden tuloslaskelman avulla. Voit myös käyttää verolaskuria ennakkoverojen määrän arviointiin etukäteen. Laskuriin syötetään yrityksen arvioitu tulos, ja laskuri antaa sinulle arvion veroprosentista.
Yhteenveto
Yrityksen verotus ja ennakkoverojen maksaminen on tärkeä osa yrittäjän taloudenhoitoa. Ennakkoveron määrän tulee perustua arvioon tulevan vuoden tuloksesta, ja sitä voi tarvittaessa korjata vuoden mittaan. Ennakkoverot tulee maksaa ajallaan, tai muuten siitä seuraa viivästyskorko. Jos olet epävarma ennakkoveron määrästä, on parempi arvioida tuloarvio alakanttiin välttääksesi liian suuria veroja ja mahdollisia palautusten odotteluita.
Usein kysytyt kysymykset
Paljonko Ennakkoveroa pitää maksaa?
Ennakkoveroa maksetaan oman yrityksen tai toiminimen tuloksen perusteella, ja sitä pitää maksaa vähintään 170 euroa verovuoden aikana. Tätä pienemmistä summista verot maksetaan lopullisen verotuksen yhteydessä.
Ennakkoveron määrä perustuu omaan arvioon siitä, paljonko yrityksesi tai toiminimesi tulee tekemään voittoa verovuonna. Tätä arviota tehdessäsi otat huomioon sekä tulot että menot. Jos näyttää siltä, että yrityksesi tulee tekemään enemmän voittoa kuin alun perin arvioit, sinun tulee hakea muutosta ennakkoveroon. Sama pätee, jos yrityksesi on tehnyt vähemmän voittoa kuin ennakoit.
Verohallinto lähettää sinulle ennakkoveropäätöksen, jossa kerrotaan ennakkoveron määrä sekä sen eräpäivät. Ennakkoveroja maksetaan yleensä kahdessa tai useammassa erässä vuoden aikana.
Jos et maksa ennakkoveroja ajoissa, sinun tulee maksaa viivästyskorkoa. Lisäksi verohallinto voi lähettää maksumuistutuksen, ja jos veroja ei makseta muistutuksenkaan jälkeen, verohallinto siirtää maksamattomat verot ulosottovirastolle.
Ennakkoveroa maksetaan siis oman arvion mukaan, ja verovuoden aikana sitä voi hakea, muuttaa tai poistaa tarpeen mukaan. Lopullinen verotus määritellään verovuoden jälkeen, kun olet antanut veroilmoituksen ja Verohallinto on käsitellyt sen.
Mistä summasta Ennakkovero maksetaan?
Ennakkovero maksetaan tosiaan arvioidun tuloksen perusteella. Esimerkiksi 30 000 euroa olisi siis arvioitu tulos eli toiminnasta saatu tuotto vähennettynä yrityksen kuluilla.
On tärkeää muistaa, että ennakkoveron määrä ei ole sama kuin liiketoiminnan tulos. Ennakkovero lasketaan tästä tuloksesta sovellettavan veroprosentin mukaan.
Veroprosentti määräytyy tulotason mukaan progressiivisesti. Esimerkiksi vuonna 2021 Suomessa verotus toiminimiyrittäjillä oli seuraava:
– Tulot 18 200 euroon asti verotetaan 6%:n mukaan.
– Tulot 18 201 – 27 400 euroa verotetaan 17,25%:n mukaan.
– Tulot 27 401 – 44 800 euroa verotetaan 21,25%:n mukaan.
– Tulot 44 801 – 78 200 euroa verotetaan 31,25%:n mukaan.
– Tulot 78 201 euroa ja yli verotetaan 34%:n mukaan.
Siis jos arvioit toiminnan tuloksesi olevan 30 000 euroa, ennakkoveroa maksat tältä summaltä sovellettavan veroprosentin mukaan. Vuoden 2021 verotuksessa 30 000 euroa kuuluisi 21,25% veroluokkaan. Tarkista kuitenkin aina voimassa olevat verotusprosentit, koska ne voivat muuttua vuosittain.
Ennakkoveroa maksetaan arvioidun tuloksen perusteella, ja ennakkoveron määrä muodostuu sovellettavan veroprosentin mukaan. Muista, että verotus on progressiivista, eli korkeampi tulotaso tarkoittaa korkeampaa veroprosenttia. Ennakkoveroa tulee maksaa vähintään 170 euroa.
Mitä Ennakkovero sisältää?
Ennakkovero on vero, joka maksetaan etukäteen arvioidun tulojen määrän perusteella. Se on tärkeä osa yrityksen verotusta, koska se auttaa yritystä hoitamaan veroasioitaan sujuvasti ja tehokkaasti.
Ennakkoveron määrä lasketaan yrityksen tulojen ja menojen erotuksen perusteella. Toisin sanoen, jos yritys arvioi saavansa tietyn määrän tuloja ja sen arvioidut menot ovat tietty määrä, erotus näiden kahden välillä muodostaa yrityksen ennakkoveron määrän.
Mikäli yrityksen toiminta muuttuu vuoden aikana, ennakkoveroa voidaan hakea muutettavaksi. Tällöin tehdään uusi arvio tuloista ja menoista, ja tämän perusteella lasketaan uusi ennakkoveron määrä.
Ennakkovero on olennainen osa yrityksen verotusta, sillä se varmistaa, että yritys maksaa veronsa ajallaan. Jos yritys maksaa liikaa ennakkoveroa, se voi saada ylijäämän palautuksena. Jos taas maksaa liian vähän, joutuu maksamaan jälkikäteen jäännösveroa.
Yhteenvetona, ennakkovero sisältää:
1. Ennakkoon maksettavan veron, joka perustuu arvioon tulevista tuloista ja menoista.
2. Mahdollisuuden muuttaa ennakkoveron määrää, jos arvioidut tulot tai menot muuttuvat.
3. Mahdollisuuden saada ylijäämävero palautuksena tai joutua maksamaan jäännösveroa, riippuen siitä, onko ennakkovero ollut liian suuri vai pieni suhteessa todelliseen verotettavaan tuloon.
Mitä tapahtuu jos ei maksa Ennakkoveroa?
Ennakkoveron maksamatta jättäminen tai myöhästyminen voi johtaa useisiin seuraamuksiin:
– Viivästyskorko: Jos maksat ennakkoveroja myöhässä, joudut maksamaan viivästyskorkoa. Tämä korko on vuonna 2022 7%, mutta korkoprosentti voi vaihdella vuosittain. Viivästyskorko lasketaan myöhässä olevan veron määrästä ja myöhästyneiden päivien lukumäärästä.
– Maksumuistutus: Jos et maksa ennakkoveroa määräaikana, Verohallinto lähettää sinulle maksumuistutuksen. Maksumuistutuksen tarkoituksena on muistuttaa sinua maksamattomasta verosta ja antaa sinulle lisäaikaa maksaa se.
– Ulosotto: Jos et maksa ennakkoveroa maksumuistutuksenkaan jälkeen, Verohallinto siirtää maksamattomat verot ulosottovirastolle. Ulosotto tarkoittaa sitä, että ulosottovirasto voi ryhtyä toimenpiteisiin maksamattoman veron perimiseksi. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi palkan tai omaisuuden ulosmittausta.
Ennakkoveron maksamatta jättäminen voi siis johtaa vakaviin seuraamuksiin. On tärkeää hoitaa veroasiat ajallaan, jotta välttäisit nämä seuraamukset. Veroasioissa on aina hyvä ottaa yhteyttä Verohallintoon tai talousneuvojaan, jos epäilee, ettei pysty maksamaan verojaan ajoissa.